Editura Fortuna


Go to content

Ghidul Manastirilor si Schiturilor din Romania

Produsele noastre

GHIDUL MANASTIRILOR SI SCHITURILOR DIN ROMANIA
EMIL CATRINOIU

COPERTA 1COPERTA 2 COPERTA 4

Ghidul Manastirilor si Schiturilor din Romania a aparut din dorinta de a veni în sprijinul pelerinilor ce viziteaza manastirile si schiturile din România, a celor care cauta cu staruinta potecile si drumurile spre aceste vetre de spiritualitate ortodoxa româneasca pentru închinaciune si liniste sufleteasca. Manastirile si schiturile ca cele dintâi focare de adevarata lumina duhovniceasca au fost si vor ramâne acele locuri unde oamenii vin în cautarea iubirii lui Dumnezeu. Acestea sunt marturii ca românii sunt crestini prin traditie din primele veacuri ale crestinismului. Slujitorii asezamintelor monahale au sadit în sufletul poporului român iubirea fata de credinta ortodoxa, au îndemnat poporul la pastrarea si apararea cu dârzenie a legii stramosesti. Istoria neamului românesc se împleteste strâns cu istoricul asezamintelor noastre monahale. Începuturile vietii monahale în tara noastra au loc înainte de secolul al XIV - lea. În sihastriile sapate de ei însisi, sihastrii monahi oficiau sfinte slujbe în colibe sau locasuri facute din lemn, întretinând focul sacru al credintei în Dumnezeu, luând asupra lor toate neputintele si durerile noastre. Ctitorii manastirilor si schiturilor au ramas pilde vii ale credintei. Multe dintre acestea au fost ridicate cu cheltuiala voievozilor, la care boierii si mosnenii se alaturau prin diferite danii. Erau locuri unde voievozii cautau retragere si adapost în vreme de primejdii, spre refacerea fortelor istovite în luptele pentru pastrarea fiintei românesti. Numarul manastirilor ctitorii voievodale descrise în aceasta carte este de 79, iar cele ridicate de boieri sunt în numar de 61. Manastirile si schiturile au crescut si au format mitropoliti, episcopi, preoti, care au pastrat credinta în Dumnezeu, au oferit spatiul ideal din teascurile tiparnitelor pentru tiparirea de carte. Au fost tiparite cele mai vechi carti si hrisoave. Dupa anul 1989, multe manastiri si schituri si-au recapatat stralucirea de altadata, dar au aparut si altele noi. Multe manastiri si schituri au fost ridicate la propunerea credinciosilor care au contribuit la ridicarea acestora, fiind ajutati în cele mai multe cazuri de preotii din parohiile locului. Trebuie apreciate eforturile facute de unele manastiri de a ridica schituri care le apartin. La un numar impresionant de manastiri si schituri se realizeaza activitati filantropice. Aici sunt îngrijite persoane vârstnice, care primesc masa, adapost si consiliere duhovniceasca, dispunând de cabinete si laboratoare medicale. O atractie în manastiri si schituri o constituie icoanele facatoare de minuni, sfintele moaste sau izvoarele tamaduitoare care au un rol benefic pentru cei ce le viziteaza. Muzeele manastirilor constituie un alt loc de atractie. Aici gasim colectii de arta bisericeasca cu valoare de patrimoniu, icoane pe lemn, sticla sau pânza, carti de cult s.a.

IMPORTANT:

Ghidul de fata cuprinde descrierea celor 668 de manastiri si schituri din România cu: viata monahala (calugari sau maici, cu viata de obste sau viata de sine); hramuri; adrese; acces rutier; istoric.

NOU:

Ghidul contine ca noutate în România, Calendarul hramurilor manastirilor si schiturilor din România pentru tot anul (sunt enumerate toate hramurile pe zile si judete). Indexul manastirlor si schiturilor din România în ordine alfabetica si Indexul pe judete ajuta la gasirea cât mai usoara a unei manastiri sau schit.
Ghidul mai cuprinde: Reguli de comportament în manastiri si schituri; Ce trebuie sa facem când plecam într-o calatorie la manastiri si schituri; un Glosar al termenilor întâlniti în carte, precum si o lista a abrevierilor folosite în text.

DE RETINUT:

Manastirile si schiturile din acest ghid au fost ordonate în functie de organizarea administrativa a Bisericii Ortodoxe Române pe mitropolii, arhiepiscopii, episcopii si judete.
Hramurile au fost ordonate calendaristic (nu în ordinea importantei acestora).
Accesul rutier a fost conceput plecând de la municipiul resedinta de judet pâna la manastire sau schit. Cu ajutorul hartii manastirilor si schiturilor din România (Editura Fortuna) va puteti configura si alte trasee.

Acasa | Despre noi | Produsele noastre | Harta Romaniei | Ghidul Judetului Valcea | Giacomo Leopardi | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu