Editura Fortuna


Go to content

Reactii

Despre noi
11 noiembrie 2002


Sub titlul: Lansare inedită realizată la Rm. Vâlcea : Mihai Eminescu – în editie liliputană

„Sala mare a Consiliului Judetean Vâlcea a devenit vineri seara neîncăpătoare. Desi are peste 500 de locuri, multi iubitori de Eminescu au stat în picioare pentru a putea fi prezenti la lansarea Scrierilor esentiale ale Luceafărului Literaturii Românesti.”
11 ianuarie 2003


Sub titlul: Bijuterii de Luceafăr (cu ocazia lansării de la Sediul Galeriilor Radio Art’s din Craiova a Scrierilor
Esentiale de Mihai Eminescu)

Cu această lansare de carte, literatura română a atins un apogeu...Moderatoarea Gabriela Rusu-Păsărin, inspirată ca întotdeauna si extrem de documentată, si-a prefatat emisiunea pe un fond muzical cu totul aparte, în interpretarea cuplului Doina si Ion Aldea Teodorovoci. Este o aniversare pe care o asteptam, o alinare printr-un vers eminescian. Această colectie reprezintă, nu întâmplător, o formă inedită, numită icoana sufletului nostru.”

1 februarie 2003


Sub titlul: Bijuterii bibliofile (cu ocazia lansării de la Sediul Galeriilor radio Art’s din Craiova a Scrierilor
Esen
tiale de I.L. Caragiale)

Prezent la lansare, criticul literar Ovidiu Ghidirmic a adresat initiatorilor felicitări pentru aceste bijuterii bibliofile.
11 noiembrie 2002


Sub titlul: Scrieri esentiale

„Orasul Rm. Vâlcea aduce în lumea cărtii un dublu debut, prin Editura Fortuna: inaugurarea unei colectii Tezaur literar românesc si prima editie Eminescu din Vâlcea, intitulată Scrieri Esentiale. Cinci volume cu dimensiunea de 7,5 x 5,8 centimetri fiecare, elegant legate si cu coltare metalice, asezate într-o la fel de elegantă casetă, oferă cititorului, si mai ales amatorului de rarităti bibliofile, o selectie realizată după editia Perpessicius, coroborată cu aceea îngrijită de D. Vatamaniuc. Editura Fortuna din Rm. Vâlcea dovedeste, cu această editie de Scrieri esentiale, interesul său pentru actul editorial cu semnificatie profund culturală. Si mai dovedeste un lucru: s-ar fi putut crede că bibliografia Eminescu este încheiată, odată cu ultima editie academică si cu importantele publicatii prilejuite de Anul Eminescu. Iată că ea continuă, si nu oricum, la Râmnicu Vâlcea.”
12 noiembrie 2002


Sub titlul: Literatura

„O initiativă simpatică, ingenioasă, generoasă si, nu în ultimul rând, practică
19-25 febr. 2003


Titlu articol: Un act de cultură

„Marilor valori le s foarte bine o prezentare miniaturizată. Chiar la noi a apărut un Shakespeare aproape integral condensat în câteva volume elegante. Puskin si Esenin s-au bucurat de un tratament similar.
Acum a venit rândul lui Eminescu.
Editura Fortuna din Rm. Vâlcea a luat asupra sa acest proiect temerar. Profesorul dr. Ioan Soare a coordonat lucrarea si, trebuie s-o spunem deschis, s-a achitat de îndatorire cu o competen mai presus de superlative. Se acordă astfel respectul cuvenit muncii titanice desfăsurate de către marii nostri eminescologi – Perpessicius, Dimitrie Vatamaniuc, Petru Cretia, Gh. Bulgar Tudor Nedelcea, Aurelia Rusu, Victor Crăciun, Eugen Simion, Nicolae Georgescu. Reconstructia în care ei s-au angajat trup si suflet – unii o via întreagă – oferă materia primă din care sunt selectate cu generozitate Scrierile Esentiale. Din sumarul structurat cu pietate nu lipseste nici una dintre piesele care ar putea aduce atingere imaginii de ansamblu a creatiei eminesciene. Sunt cinci volume imprimate pe hârtie velină, concepute astfel încât fiecare în parte si toate la un loc să releve complexitatea si amplitudinea vibratiei lirice si profunzimea gândirii celui care a fost numit ultimul mare romantic al continentului european.
Cele cinci volume din scrierile lui Eminescu, frumos legate
si de o exemplară acuratete grafică, constituie doar începutul unei serii menite să ne redea, la scară miniaturizată, pe principalii nostri clasici. Ne aflăm în fata unui act de cultură si trebuie să-l salutăm ca pe un semnal al revenirii noastre din criza pe care a adus-o în sine interminabila tranzitie pe care o traverm. Era si timpul!”
9 dec. 2002


Sub titlul: Cărti bijuterii

„Deschis surprizelor, Emil Catrinoiu (patronul Editurii Fortuna) a intrat în competitia editorilor, reusind să scoată de sub teascuri o casetă, de o rară frumusete, cu 5 volume – format de buzunar – selectionate din opera marelui poet si gânditor Mihai Eminescu (Scrieri esentiale, colectia Tezaur Literar Românesc). Un act cultural insolit, venit din partea unui... pronosportist împătimit!”
03 martie 2003 Ora 12:20 A.M.


„Practic, de la elevi
si studenti, până la istorici literari si profesori universitari, găsesc în aceste cărti, cam tot ce a iesit de sub pana măiastră a lui Caragiale”
3 martie 2003


Sub titlul: Galeriile Radio Art’s

„Galeriile Radio Art’s au devenit o istorie culturală vie derulată în sincronie. Iarna 2002 a adus ca element inedit întâlnirea cu editii de buzunar – bijuterii tipografice si editoriale – cuprinzând scrierile esentiale ale clasicilor nostri. Editura Fortuna din Rm. Vâlcea a lansat la Galeriile Radio-Art’s în prima lună a anului 2003 editia Scrieri esentiale de Mihai Eminescu, o selectie sub îngrijirea prof. dr. Ioan Soare, cuprinzând poeziile antume, poezii postume, proză literară, teatru, publicistică si corespondentă, într-un periplu în diacronie si într-o formă grafică de exceptie. Caseta, cuprinzând cinci volume, s-a bucurat de aprecierea lectorilor, fiind socotită o reeditare necesară într-o formă inedită spre a cataliza interesul lectorului potential si a satisface gustul estetic al lectorului avizat.
Ianuarie nu putea s
ă se sfârsească altfel decât cu aniversarea lui „Nenea Iancu” la Galeriile Radio Art’s. De această dată Editura Fortuna prezintă Scrierile esentiale ale lui I.L. Caragiale, cuprinzând în cinci volume teatru, momente si schite, nuvele si povestiri, publicistică, corespondentă, versuri care au fost însotite si de interpretarea unor momente semnificative din dramaturgia sa de către actori ai teatrelor vâlcene: Teatrul de stat Anton Pann si Teatrul Municipal Ariel. O exemplificare în direct, în fata publicului de la Galeriile Radio Art’s, o întâlnire fericită cu esteticul în dublă ipostază: beletristică si artă interpretativă.
Editorul,
economistul Emil Catrinoiu, a mărturisit asistentei că 2003 va fi anul editiilor de buzunar dedicate clasicilor literaturii noastre. Galeriile Radio-Art’s vor găzdui lansarea acestor volume în editie de buzunar, lansare circumscrisă de fiecare dată unei manifestări culturale complexe, în care muzica, teatrul, critica si istoria literară vor oferi imaginea radiofonică pertinentă si persuasivă, act cultural permanent, derulat în fiecare joi, în locul unde se întâmplă ceva – Galeriile Radio-Art’s”
7 noiembrie 2002


Sub titlul: Prima editie Eminescu tipărită vreodată la Râmnicu Vâlcea

„Este prima editie Eminescu tipărită vreodată la Râmnicu Vâlcea si cuprinde cinci volume de carte de buzunar, apărute într-o casetă, în conditii grafice deosebite.”

11 noiembrie 2002


Sub titlul: Mihai Eminescu a fost chemat în fata Partidului Comunist, la Chisinău

Vatamaniuc, un excelent vorbitor care a acaparat asistenta, a salutat initiativa Editurii Fortuna de a edita în cinci volume sub forma unei cărti de buzunar, într-o prezentare grafică deosebită a operei lui Mihai Eminescu.”
11 noiembrie 2002


Sub titlul: Eveniment cultural de anvergură natională

A fost lansată editia „Scrieri Esentiale” de Mihai Eminescu – Râmnicul a fost, încă o dată, „capitala tipografilor”.
„Vineri, 8 noiembrie, între orele 16 si 18:30, în Sala Mare a Consiliului Judetean Vâlcea, s-a desf
ăsurat un eveniment cultural de anvergură natională: lansarea editiei „Scrieri Esentiale” de Mihai Eminescu , tipărită de Editura „Fortuna” din Rm. Vâlcea. Sala a fost arhiplină, grosul participantilor fiind, profesori de limba si literatura română, oameni de cultură si membri ai Societătii Culturale „Anton Pann”, elevi si studenti. Au luat cuvântul 12 participanti la eveniment, fiecare subliniind în felul său importanta evenimentului la care participau cu deplină emotie. Academicianul Dimitrie Vatamaniuc, editorul ultimelor volume ale editiei academice a operei integrale a lui Eminescu, a dat o apreciere deosebită editiei de la Râmnic, spunând printre altele: sunt absolut încântat de editia de la Râmnicu Vâlcea, iar selectia si modul de tipărire sunt exceptionale!”

15 ian. 2003


Sub titlul: Eminescu ne străbate!

„Academicianul D. Vatamaniuc a fost uluit de pretul foarte mic la care a fost scos acest set a cărei calitate a apreciat-o foarte mult. Osândia vâlceană si-a aflat recunoasterea, când setul liliputan a fost lansat chiar la sediul Uniunii Scriitorilor din România, în Bucuresti.”

9 mai 2003


Sub tiltul: Editura Fortuna din Rm. Vâlcea a rupt gura târgmuresenilor

„În prima zi, expozitia a fost vizitată de aproape 1.000 de persoane. Cea mai râvnită carte a Târgului în acea zi a fost setul bibliofil (cinci volume în casetă, format liliput) Mihai Eminescu – Scrieri esentiale, care deschide colectia Tezaur literar românesc.6 nov. 2002


Sub titlul: Frumosii nebuni ai Râmnicului

„Eveniment pe cât de surprinzător, pe atât de plăcut, la Râmnicu Vâlcea poate fi admirat de scurtă vreme, un sirag de briliante editoriale, bijuterii slefuite de Editura Fortuna. Poeziile antume, Poezii postume, Proză literară – Teatru, Publicistică si Corespondentă – asa se cheamă cele cinci pietre pretioase din siragul Scrierilor esentiale ale lui Eminescu, îmbrăcate în haine de sărbătoare si prezentate într-o splendidă casetă. Emil Catrinoiu si Ion Soare – primul director al Editurii Fortuna, iar al doilea, cunoscut cercetător si publicist vâlcean, dar si coordonator al lucrării, sunt cei doi frumosi nebuni ai Râmnicului, ce si-au dat mâna, au trudit si au realizat această remarcabilă zidire de suflet.
Toti cei care îl iubesc si îl pretuiesc pe Eminescu se bucur
ă. Dă-ne Doamne, cât mai multi asemene frumosi nebuni.”

12 nov. 2002


Sub titlul: Aparitie editorială de exceptie: Eminescu – Scrieri Esentiale

„O initiativă care, în geografia spiritului românesc, ocupă un loc fundamental, editarea în conditii grafice exceptionale, a Scrierilor esentiale ale poetului national Mihai Eminescu.”

20 nov. 2002


Sub titlul: Târgul de carte Gaudeamus
„Presedintele tării a fost surprins de metoda grafică folosită pentru editarea volumelor liliput Eminescu - Scrieri esentiale apărute sub egida Editurii Fortuna.


6 dec. 2002


Sub titlul: Vâlcenii au lansat la Bucuresti editia liliput
„Scrieri Esentiale” – Mihai Eminescu

„Directorul editurii vâlcene Fortuna, economistul Emil Catrinoiu si coordonatorul editiei, prof. dr. Ion Soare, au reusit un important act de cultură. Profesorul Dan Zamfirescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a făcut o remarcă deopotrivă măgulitoare si pertinentă referitoare la valoarea editiei de carte publicată de editura vâlceană Fortuna. În rândul volumelor liliputane, acestea sunt un Goliat, părere unanim împărtăsită de gazde. În unanimitate, a fost recunoscută nevoia românilor de demersuri ca acela al vâlcenilor care au adus o armă împotriva... antiromânismului. Pentru că Eminescu a aparut pe lume pentru ca România să nu dispară.”

3 martie 2003


Sub tiltul: Un fapt cultural de exceptie

„Judetul Vâlcea, căruia i-a fost afectat un spatiu onorabil, este reprezentat la această editie a Târgului de Carte Caravana Gaudeamus din Craiova de prestigioasa editură Fortuna – director general Emil Catrinoiu – de-acum destul de cunoscută în tară, chiar si peste hotare, prin exceptionalele sale editii din colectia Tezaur literar românesc

7 martie 2003


Sub tiltul: Târgul de Carte „Caravana Gaudeamus”

„Vizitatorii Salonului de Carte de la Craiova au primit cu viu interes colectia Tezaur Literar Românesc, inaugurată în anul 2002, de editura vâlceană Fortuna. Standul Fortuna si cartile expuse aici au trezit ca si în zilele precedente interesul unor înalte personalităti, între care, de această dată, al acad. Eugen Simion, care a onorat Târgul cu prezenta sa.”

8-9 martie 2003


Sub tiltul: Editura vâlceană „FORTUNA” a fost premiată la Târgul de carte de la Craiova

„Peste cea de-a doua editie a Târgului de carte Caravana Gaudeamus desfasurată între 3-7 martie la Craiova, s-a tras cortina. O veste, însă, de ultima ora, care ne bucură. Premiul Special al Târgului a fost atribuit Editurii Fortuna din Rm. Vâlcea (director gen. ec. Emil Catrinoiu), pentru editarea colectiei bibliofile Tezaur Literar Românesc în format de lux, liliput.

31 martie 2003


Sub titlul: Cartea vâlceană la Târgul “Caravana Gaudeamus”
de la Cluj-Napoca

„Datorită formatului, graficii de exceptie si pretului accesibil, cărtile publicate în această colectie s-au bucurat, până în prezent, de o apreciere deosebită în rândul specialistilor, profesorilor, elevilor, al personalitătilor de marcă ale vietii noastre culturale si politice.

4 apr. 2003


Sub titlul: Cartea vâlceană onorată la Cluj

„Editurile vâlcene Fortuna si Antim Ivireanul stau alături de una dintre cele mai mari edituri cu traditie din România, Editura Dacia.”

13 mai 2003


Sub titlul: Caravana Gaudeamus si-a încheiat periplul

„Toate cărtile cu care Editura Fortuna s-a prezentat la Târgul de Carte Caravana Gaudeamus s-au bucurat de un real succes. Majoritatea vizitatorilor Târgului se opreau la standul editurii admirând îndelung cărtile expuse. De nenumărate ori le-au numit bijuterii, bibelouri.”


14 martie 2003


Sub titlul: Sublimitatea editorilor de cursă lungă

„Adevărat eveniment cultural, cărtile apărute la Editura Fortuna au fost apreciate în unanimitate de la cel mai simplu cititor, până la presedintele Uniunii Scriitorilor si la conducătorul Academiei Române – criticul literar Eugen Simion. Însusi presedintele tării, domnul Ion Iliescu, a fost surprins, într-o fotografie devenită celebră, apreciind aceste cărti la un târg de carte.
Act cultural, de o însemn
ătate remarcabilă pentru cunoasterea si promovarea valorilor de vârf ale culturii si literaturii române, publicarea Colectiei „Tezaur literar românesc”, inaugurată si desfasurată – până acum, conform planificării – de către inimosul si generosul editor Emil Catrinoiu, se înscrie printre acele evenimente de exceptie care fac cinstea si gloria nu numai unei edituri sau unui judet, ci ale întregii tări.
7 noiembrie 2002


Sub titlul: Mihai Eminescu – editie Ion Soare

„Ne apropiem cu plăcere de această editie în cinci volume miniaturale – care, în unanimitate, au fost numite bijuterii. Acestea îmbracă o arhitectonică artistică în vesminte scripturale moderne care au darul nepretuit de a-i apropia cititorului actual opera eminesciană, ceea ce, în ultimă instantă, trebuie să constituie sensul fundamental al oricărei editii.”8 mai 2003


Sub titlul: Gaudeamus – cartea căutată

„Cea mai râvnită carte a târgului, conform optiunilor vizitatorilor din prima zi, este editia Scrieri Esentiale de Mihai Eminescu, publicată de Editura Fortuna.”
1 febr. 2003


Sub titlul: Valori bibliofile vâlcene

„Sfârsitul anului 2002 a fost marcat de un mare eveniment editorial – tipărirea într-o editie specială la editura „Fortuna” – director Emil Catrinoiu, în colectia „Tezaur Literar Românesc” a operei lui Mihai Eminescu, sub genericul „Scrieri esentiale”.
În activitatea editorială românească această editie este unică: cuprinde scrierile esentiale într-un format unic, de buzunar (usurând astfel lectura si păstrarea volumelor în intimitatea cititorilor si cercetătorilor).
Lansarea editiei
Scrieri Esentiale de Mihai Eminescu, în premieră absolută, a avut loc la Rm. Vâlcea. La această reuniune culturală vâlceană, ce s-a bucurat de un mare succes a participat si marele eminescolog Dimitrie Vatamaniuc.
Prestigioasa editie a fost lansată de asemenea la Uniunea Scriitorilor din România, la Bucuresti si la Craiova (postul de radio).
Editura „Fortuna” si inimosul ei director Emil Catrinoiu ne oferă la sfârsitul lunii ianuarie 2003 o altă surpriză – o nouă aparitie editorială – I.L. Caragiale Scrieri Esentiale – tot în cinci minivolume în casetă.
Îngrijitorul editiei este acelasi pasionat cercetător
Ioan Soare, care prin cele două lucrări dovedeste mari calităti editoriale. Apărută în conditii grafice deosebite, opera marelui dramaturg I.L. Caragiale trezeste un viu interes în rândul cititorilor.
Colectia Tezaur Literar Românesc editată la Rm. Vâlcea va rămâne pentru totdeauna în zestrea spirituală natională a acestui legendar tinut Carpato-Pontic.”

Acasa | Despre noi | Produsele noastre | Harta Romaniei | Ghidul Judetului Valcea | Giacomo Leopardi | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu